Algemeen
088 123 78 78
Support
088 123 78 00

Google Analytics en de AVG (deel 1)

Gegevens worden opgehaald ...
 
 
 
 
 
 
 

Wilt u een offerte aanvragen

naam bedrijf ontbreekt

contactpersoon ontbreekt

telefoonnummer ontbreekt

een correct e-mailadres ontbreekt

naam bedrijf ontbreekt

Met de komst van de Algemene Verordening Gegevensbescherming verandert er nogal wat. En het heeft gevolgen als je Google Analytics gebruikt. In dit eerste deel leg ik je uit hoe je met Google Analytics een verwerkersovereenkomst afsluit in relatie tot de AVG.

google analytics

Als je Google Analytics gebruikt moet je een verwerkersovereenkomst afsluiten met Google. Dit gaat als volgt.

  • Login bij Google Analytics.
  • Klik in je dashboard linksonder op Beheerder.
  • Klik dan onder Account op Accountinstellingen.

 

Er verschijnt dan een scherm met twee onderdelen (klik op de afbeelding voor een grotere weergave):

 

GA Account instellingen

 

  • Instellingen voor gegevens delen
  • Aanpassing van de gegevensverwerking

 

Onder Instellingen voor gegevens delen staan 5 checkboxen waarmee je kunt aangeven hoe Google Analytics de gegevens deelt. Voor normaal gebruik van Google Analytics adviseer ik om alle 5 de checkboxen niet aan te vinken (dus eventueel uit te zetten).

 

Onder Aanpassing van de gegevensverwerking kun je de verwerkersovereenkomst met Google tekenen. Klik daarvoor op de knop Aanpassing bekijken. Er verschijnt dan een pop-up venster "Aanpassing van de gegevensverwerking". Lees die goed door. Als je akkoord bent met de tekst klik dan op de knop Akkoord in het pop-up venster. Het pop-up venster verdwijnt dan.

 

Vervolgens moet je het Rechtssubject (de juridische entiteit) en de contactpersonen opgeven in het kader van de AVG omdat Google Analytics een sub-verwerker is. Klik daarvoor op de knop DPA-GEGEVENS BEHEREN. Er wordt dan een nieuwe webpagina GA 360 Suite geopend (klik op de afbeelding voor een grotere weergave):

 

DPA-GEGEVENS

 

Klik on het vak Rechtssubject op het pen-icoon rechtsboven om het rechtssubject toe te voegen. In ons geval is dat DSD Business Internet. Vervolgens kun je in het vak Contacten één of meer contactpersonen toevoegen. Per contactpersoon kun je aangeven wat de rollen van die contactpersonen zijn:

  • Primaire contactpersoon
  • Functionaris voor gegevensbescherming
  • EER-vertegenwoordiger

 

De EER-vertegenwoordiger is de persoon die (waar van toepassing) klanten vertegenwoordigt die niet zijn gevestigd in de EU met betrekking tot hun verplichtingen volgens de AVG. Als het rechtssubject en één of meer contactpersonen zijn toegevoegd dan kan dit venster worden gesloten.

 

Als laatste klik je op de knop Opslaan onder aan het scherm. Je hebt nu een verwerkersovereenkomst afgesloten met Google Analytics. In een vervolgartikel leg ik je uit wat je moet aanpassen aan de trackingcode in je website en wat je moet opnemen in je privacyverklaring.

 

René Kreijveld, 3 mei 2018

Zakelijk internet van DSD Business Internet
Datacenter diensten van DSD Business Internet
Managed voice - VoIP van DSD Business Internet
Web development van DSD Business Internet